گزارش و تشریحی دیگر درباره بزرگداشتهای سالیانه دکتر محمد مصدق- ضیاء مصباح، جبهه ملی ایران- تهران
۱۶ اسفند ۱۳۹۶ | لینک کوتاه شده :
هر سال بطور رسمی حداقل ۶ نوبت از شادروان دکتر محمد مصدق ستایش میشود.
زاد روز تولد این چهره ماندگار خوشنام و افتحار ملت ایران در ۲۹ اردیبهشت
روز تاریخی ۳۰ تیر
سالگرد کودتا و سقوط دولت ملی در ۲۸ امرداد
۱۶ آذر در ادامه اعتراض به کودتا
روز وفات این مبارز راه وطن در ۱۴ اسفند
و بالاخره « روز ملی شدن صنعت نفت در ۲۹ اسفند» .
در پنجاه و یکمین سالگشت در گذشت چهره ملی منزه از هر گونه آلودگی و در پیش بودن سالروز ملی شدن نفت ، اشاره ای به انچه بر ما رفت، مناسب بنظر میرسد:
پیروان راستین « بنیان گذارجنبش غیر متعهد ها » در قامت « جبهه ملی ایران » در اوایل بهمن ماه رسما از ریاست جمهور( که در اجرای قانون اساسی «با همه ایرادها و چند وچون» در بسیاری موارد برخلاف سوگندشان اهمال و این بی توجهی آشکار با هر تعریفی به هیچوجه قابل قبول نیست) خواست که در روز ۱۴ اسفند در هر کجای تهران که وزارت کشور تعیین و امنیت این گرد همایی را تامین نماید، اجتماعی داشته و برنامه ها و پیشنهادات دلسوزانه خود را در مسیر نجات کشور از نابسامانی ها و فساد عظیمی که ناشی از روابط، انتصابات نادرست، سوء استفاده از قدرت وعدم پاسخگویی به ملت « که صدای آشپز را نیز در آورد» گریبا ن ملت را گرفته ارایه، حسب وظیفه و رسالت خود، بعرض و آگاهی ملت صبور ایران برساند.
این پیشنهاد قانونی بعد از اعلام رسمی بعنوان سر گشاده منتشر، مورد تایید بسیاری گروهها « که به کم و کیف بعضی در این مکتوب کاری نداریم» قرار گرفت و منجر به صدور اطلاعیه های فراوانی از طرف همراهان و هم اندیشان با تعیین میدان بهارستان نیز گردید.
وزارت اطلاعات هراسان از تکرار ماجرایی « البته به زعم خود » مشابه اجتماع دراویش نعمت اللهی در خیابان پاسداران و تبلیغات فراوانی که در سطح جهان در این باره و حوادث بعد آن انجام شد و افزوده شدن برگ دیگری از بی توجهی به خواست مردم و تشکیلات سیاسی … روز ۱۳ اسفند تعدادی از اعضاء فعال شورای مرکزی این جبهه را فرا خواند تا از اجتماع در این روز ممانعت نمایند که عملا چنین شد و با تمهیداتی که جبهه ملی برای اثبات حسن نیت خود در مسیر جلوگیری از خوراک تبلیغاتی که مختل کننده آرامش دولت نیمه متخصص و نیمه کوشای فعلی است- با همه اما و اگرها اندیشید و سعی فراوان مبذول و حضور گروههای مختلف سیاسی دانشجویی داخلی مبرا از هر گونه پیرایه، در این روز در میدان بهارستان موکول گردید.
این تدبیر وتوصیه عدم حضور و تشکیل نشدن اجتماع که در صورت عدم لغو به بسیج نیروهای سر کوبگر «با همه تدبیر دولت نا توان مواجه با مراکز متعدد قدرت در جلوگیری از هجوم به اعتراض کنندگان آرام که در مذاکرات با کارشناسان وزارت اطلاعات بر عکس گذشته های نه چندان دور محسوس و مشاهده شد» همراه میشد، موثر افتاد و صرفا به صدور اطلاعیه و سخنرانی در دانشکده های مختلف بسنده گردید.
طرح مجدد گردهم آیی قانونمند جبهه ملی برای ۲۹ اردیبهشت ۹۷ دور از انتظار نبایستی باشد و مجموعه حکومت بدون نگرانی و براساس وظایف قانونی بایستی از هم اکنون به ان توجه و همکاری نماید و این گونه اجتماعات را برسمیت بشمارد و از اجرای قانون واهمه ا ی بخود راه نداده و اسباب اعتراضات احتمالی را تا آن زمان از هر لحاظ با امکانات و اقتداری که دارد برطرف نماید .
در اطلاعیه های مکرر جبهه ملی برنامه ها و پیشنهادات ضروری به همین مناسبت یا د آوری شده و در سایتهای ملی در دسترس میباشد.
ممانعت از گرد همایی پیروان و دوستان دکتر مصدق بیشتر از این دیدگاه نشات می گیرد که منتقدان بی اطلاع از خصلتهای برتر زنده یاد دکتر مصدق، از ا یشان چهرهای غیر مذهبی ترسیم میکنند.
دکتر مصدق تظاهرات مذهبی نداشت وکاشانی هم با تعاریف متداول رهبر مذهبی نبود ومقام مرجعیت نداشت، او سیاستمدار بود و این که تصور شود مصدق با یک رهبر مذهبی رقابت می کرده خطاست، هر چند که نقش کاشانی را از نظر بسیج تودهها در حمایت از نهضت ملی نمیتوان انکار کرد.
درباره باورهای مذهبی دکتر مصدق در این موقعیت و در مسیر روشن کردن ذهن متولیان نگران از بزرگداشت این مرد نکونام و الگوی دیگر کشورها در مبارزات سیاسی و استقلال طلبی، اشاره به عنوان تز دکتری او «وصیت در اسلام» و بند «د» وصیت نامه او خالی از لطف نیست:
در اسناد مستغلات واقع در خیابان ناصرخسرو « متعلق به ملک بانو منصوره متین دفتری» آمده: از بابت منافع سال اول مبلغی که در صورت جداگانه تنظیم شده به اشخاص مندرج در آن صورت بپردازند هر چه باقی ماند برای نماز و روزه و حج این جانب به کار برده و از عواید سال دوم قطعه زمینی برای باشگاه دانشجویان دانشگاه تهران مناسب باشد با نظر نماینده آقایان خریداری شود.
هم چنین دکتر مصدق وصیت کرده بود در کنار شهدای ۳۰ تیر در ابن بابویه دفن شود. اما شاه بیم داشت این مکان زیارتگاه شود و به همین خاطر پیکر او تا کنون در اتاق نشیمن رهبر راستین ملت ایران در احمدآباد نگاهداری میشود و اخیرا در مقاله ای دیدم که تبعید دکتر به احمد آباد ناشی از دستورات سازمان سیا به شاه بوده است و… .
شاه بتوصیه بسیاری از سیاسیون وقت برای گریز از سقوط در اواسط سال ۵۶ سراغ یاران و پیروان مصدق رفت و وقتی از کریم سنجابی و دکتر صدیقی پاسخ منفی شنید شاپور بختیار را برای نخست وزیری برگزید، کسی که تصویر بزرگ دکتر مصدق را پشت سر گذاشته بود.
شاه رفت و انقلاب پیروز شد و کمتر از یک ماه بعد بیش از یک میلیون نفر خود را به احمد آباد رساندند و به نخست وزیر ملی ادای احترام کردند.
در مراسم ۱۴ اسفند ۱۳۵۷ گروه های سیاسی قصد داشتند جمعیت را به نام خود مصادره کنند « کاری در حد پیشنهاد تشکیل اجتماع ۱۴ اسفند امسال» آقای متین دفتری تشکیل جبهه دموکراتیک ملی را اعلام کرد و آیت الله طالقانی از سید ابوالقاسم کاشانی و نواب صفوی در این مراسم نام برد تا اختلافات کهنه سر باز نکند.
دو سال بعد قرار بود مراسم ۱۴ اسفند در احمد آباد برگزار شود و ابوالحسن بنی صدر رییس جمهور وقت که سابقه عضویت در جبهه ملی را داشت سخنرانی کند … مدیریت قلعه اعلام کرد زمین های زراعی زیر کشت با حضور جمعیت انبوه آسیب می بیند – همچنان که در سال ۵۷ خسارت قابل توجهی از این بابت به اهالی وارد شد. از این رو مراسم به دانشگاه تهران انتقال یافت و سخنرانی به تنش کشید و نهایتا به طرح عدم کفایت سیاسی و عزل بنی صدر انجامید.
اطلاعیه جبهه ملی در ۲۵ خرداد ۶۰ علیه « لایحه قصاص » نگاه رسمی به مصدق را در تبلیغات حکومت تغییر داد تا جایی که به تغییر نام خیابان مصدق منجر شد.
نا گفته نماند : احمد آباد روستایی است در ساوجبلاغ در ۸۰ کیلومتری تهران که دکتر مصدق آن را چند سال قبل از جنگ اول جهانی از عضد السلطان خرید و بعد از ازدواج سه دانگ آن را مهریۀ همسرش کرد.
مصدق سال های تبعید دوره رضاشاه را از سال های ۱۳۰۷ تا ۱۳۲۰ در آنجا گذرانده بود و در دوره محمد رضا هم از ۱۳۳۵ تا ۱۳۴۵ در احمد آباد تحت نظر بود.
ایران نخست وزیران زیاد ی دیده اما هیچکس مصدق نشده و نمیشود.
جالب و عجیب این که اکثر قریب به اتفاق نخستوزیران بعدی در خارج از کشوردرگذشتند و در ایران دفن نشدند و لی مصدق در مام میهنش خفته است و در این ۵۱ سال همچنان نام او زنده، پر آوازه و جاویدان است.