بیانیه جبهه ملی ایران سامان ششم، به مناسبت روز۲۴ آوریل، یکصد و هفتمین سالگرد نسل کشی ارمنیان

۶ اردیبهشت ۱۴۰۱   |  لینک کوتاه شده :

۲۴ آوریل، روز گرامیداشت خاطره قربانیان نسل کشی ارمنیان درسال ۱۹۱۵ است که طی آن قریب یک و نیم ملیون نفراز ساکنان ارمنی دولت عثمانی به شهادت رسیدند. حکومت ترکهای جوان دراجرای نقشه احیای امپراطوری یکدست ترکی، این جنایت عظیم را از پیش برنامه ریزی واز طریق کشتارهای دسته جمعی، تخریب و سوزاندن روستاها، تبعید صدها هزار شهروند عادی ازخانه و کاشانه خود به صحاری شمال سوریه، به اجرا درآورد. درپایان این نقشه ددمنشانه، ارمنستان غربی، که دردستگاه امپراطوری عثمانی “ا ِرمنی ایالتی” خوانده می شد، ازروی نقشه جهان محو گردید.
حکومت ترکهای جوان به موازات نسل کشی ارمنیان و درراستای هموار کردن راه برای ایجاد امپراتوری تماما ترکی از بالکان تا مرزهای چین، به اقوام و ملل غیر ترک دیگر ساکن عثمانی نیز رحم نکرد. در سالهای جنگ جهانی اول اقلیت یونانی، آسوری و کردها نیز مشمول پاکسازی قرار گرفتند، به طوریکه در سالهای یادشده چندین میلیون نفر از سکنه غیرترک امپراتوری به قتل رسیدند و یا تبعید شدند. بازماندگان این نسل کشی به کشورهای دیگر، از جمله ایران، سوریه، لبنان و دیگر کشورهای عربی و سپس به اقصی نقاط جهان پراکنده شدند.
تاکنون پارلمانها و دولتهای حدود سی کشور از پنج قاره جهان، ازجمله آلمان، فرانسه، روسیه، ایتالیا، لهستان، جمهوری چک، آرژانتین، بولیوی،کانادا، لبنان و غیره۲، بعلاوه، سازمانها و نهادهای بین‌المللی متعدد، از جمله، دادگاه خلقی پاریس (۱۹۸۴)، کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل متحد (۱۹۸۵)، پارلمان اروپا (۱۹۸۷)، انجمن بین‌المللی کارشناسان و پژوهشگران نسل کشی (۱۹۹۷) و غیره، واقعیت نسل کشی (ژنوسید) ارامنه را پذیرفته و آنرا محکوم کرده‌اند. ایالات متحده امریکا نیز پس ازسالها قول و وعده توسط نامزدهای ریاست جمهوری این کشور برای جلب آرای اقلیت ارمنی، که عمدتا ازاعقاب بازماندگان قتل عام می‌باشند، بالاخره آقای جوبایدن، رییس جمهوری فعلی این کشور سال گذشته در سالگرد روز ۲۴ آوریل واقعیت نسل کشی ارمنیان را به رسمیت شناخت.
عدم جلوگیری از نسل‌کشی ارمنیان پیشینه‌ای شد برای نسل‌کشی‌های بعدی، مانند هولوکاست یهودیان، قتل عام مردم کامبوج (به دست دولت)، نسل کشی توتسی ها دررواندا، نسل کشی یزیدی ها به دست داعش و غیره. گزارش شده است که هیتلر در ۱۹۳۹ درهنگام اعزام جوخه‌های اعدامش برای کشتار یهودیان گفته بود: “امروز چه کسی قتل عام ارامنه را به خاطر می آورد ؟”.
تا پیش از سالهای انقلاب، جامعه ایرانی به طورکلی اطلاع چندانی ازاین فاجعه که درهمسایگی ایران اتفاق افتاد نداشت. لکن، جای خشنودی است که در چند دهه اخیر شمار روزافزونی از پژوهشگران، اقشار، گروه‌های سیاسی و روشنفکری ایرانی به این مساله توجه نموده و واقعیت این فاجعه را، علی‌رغم انکار مداوم پان ترکیستها، به آگاهی ایرانیان و فارسی‌زبانان جهان می‌رسانند.
جبهه ملی ایران سامان ششم ، به تعهد و پایبندی خود به دفاع و پاسداری از حقوق، حیثیت و برابری انسانها از هر دین ونژاد و ملت و قومیت و جنسیت، تاکید می‌ورزد و ضمن محکوم کردن این فاجعه تاریخی و تسلیت به دولت و ملت ارمنستان، دولت جمهوری اسلامی ایران را به شناسایی و محکوم کردن این فاجعه‌ی تاریخی که در همسایگی کشورمان اتفاق افتاده فرا می‌خواند. ما بر این نظریم که صلح و آرامش در منقطه قفقاز، یعنی در عمق استراتژیک ایران، از جمله بدون شناسایی واقعیت نسل‌کشی توسط همه کشورهای منطقه و به ویژه ترکیه و قبول مسئولیت تاریخی این فاجعه توسط آن‌کشور امکان‌پذیر نیست.

جبهه ملی ایران سامان ششم

۲۴ آوریل ۲۰۲۲
برابر با یکشنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۱