دکتر هرمیداس باوند، عضو شورای عالی جبهه ملی ایران، در گفتگو با فرارو: مذاکرات می‌تواند روزنه‌ای برای خروج از بن بست باشد

۱۳ آذر ۱۳۹۴   |  لینک کوتاه شده :

یک استاد دانشگاه معتقد است: «در مذاکرات مسئله عقب نشینی مطرح نیست. مسئله منافع و مصالح مردم و مملکت مطرح است به خصوص در شرایط خاصی که یک جامعه قرار می گیرد. چرا که ممکن است در یک فضا امکان مانور بیشتر باشد و در یک فضای دیگر به تدریج امکانات مانور محدوتر و محدوتر شود.»

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از آمادگی کشورهای عضو گروه ۱+۵ برای مذاکره با تهران درباره برنامه صلح آمیز هسته ای ایران خبر داد. کاترین اشتون البته اعلام نمود: اگر طرف ایرانی به دنبال گفتگوهای معنادار برای اعتمادسازی درباره ماهیت برنامه هسته ای خود بدون قرار دادن پیش شرط است، این گروه مایل است گفتگوهایی را با ایران در هفته های آینده در محلی که مورد توافق طرفین باشد برگزار کند.

دکتر هرمیداس باوند استاد دانشگاه در گفتگو با فرارو گفت: «با تحریم بانک مرکزی، و احتمال تحریم صنعت نفت و گاز ایران و به دنبال آن احتمال برخورد سخت افزاری که ممکن است صورت بگیرد، تنها روزنه ای که می تواند وضع موجود را تغییر دهد انجام مذاکراتی سازنده درباره مسئله هسته ای است.»

وی ادامه داد: «در تمام قطعنامه های شورای امنبت یا شورای حکام هم بر این مسئله تاکید شده که شرایط برای باب مذاکره باز خواهد بود. در مورد پیشنهاد قبلی ایران مبنی بر اینکه استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای حق ایران است، این موضوع از حقوق عضویت در ان پی تی است و در اینباره مشکلی وجود ندارد، منتهی در گزارشات آژانس ابهاماتی مطرح می شود که همین ابهامات سبب شده است تحریم هایی علیه جمهوری اسلامی ایران وضع شود.»

این استاد دانشگاه ادامه داد: «بنابراین من فکر می کنم اگر روند مذاکرات تا حدودی موفقیت آمیز باشد و پیشرفت کند به همان نسبت تحریم ها هم باید متوقف شود که این بستگی دارد به فضای مذاکرات و اینکه جدی باشند و تردیدی هم در نظرات قبلی خود انجام نداده باشند. چون در شرایط موجود مذاکرات هسته ای می تواند روزنه ای باز کند و از بن بستی که در حال حرکت به سوی آن هستیم خارج شویم.»

باوند در پاسخ به این سوال که آیا ورود ایران به مذاکرات با توجه به نادیده گرفته شدن نظرات و شروط ایران نوعی عقب نشینی از سوی ایران نخواهد بود؟، گفت:‌ «در مذاکرات مسئله عقب نشینی مطرح نیست. مسئله منافع و مصالح مردم و مملکت مطرح است به خصوص در شرایط خاصی که یک جامعه قرار می گیرد. چرا که ممکن است در یک فضا امکان مانور بیشتر باشد و در یک فضای دیگر به تدریج امکانات مانور محدوتر و محدوتر شود.»

وی ادامه داد: «ما الان به مرحله ای رسیده ایم که وارد محدودیت مانور شده ایم. بنابراین در چنین شرایطی اگر دیگران بگویند عقب نشینی کرده است باید گفت خود عقب نشینی نوعی تاکتیک است به طوری که وقتی متفقین در دانکرک عقب نشینی کردند به آن گفتند عقب نشینی مشعشعانه به طوری که بدون آنکه تلفاتی متحمل شوند موفق شدند عقب نشینی کنند. بنابراین در تعاملات سیاسی خود عقب نشینی یک مرحله تاکتیکی تلقی می شود و هدف اصلی دستیابی به نتیجه آن فرایند مورد نظر است.»

باوند در پاسخ به این سوال که آیا با توجه به نامه اخیر اوباما به مقام رهبری و اینکه گفته شده درخواست مذاکره مستقیم کرده است، مذاکرات پیش رو می تواند زمینه مذاکرات مستقیم میان ایران و آمریکا را فراهم کند؟، گفت: «مانعه الجمع نیست. اگر کسی در دیپلماسی تبحر داشته باشد می تواند با آن طرف اصلی قضیه وارد مذاکره شود و مشکلات را حل و تعدیل کند و به جای آنکه با ایادی و عوامل طرف مذاکره کند با خود طرف وارد مذاکره شود و به خصوص اگر خود طرف درخواست داده باشد.»

وی ادامه داد:‌ «چنانکه وقتی نیکسون در زمان مائو که انقلاب فرهنگی هم پابرجا بود به چین سفر کرد و شرایطی اقتضا کرد که هم آمریکایی ها منافع شان حاصل شد و هم چینی ها.»

وی در پاسخ به این سوال که آیا اکنون شرایط برای مذاکره مستقیم میان ایران و آمریکا مهیا است؟، گفت: «یک تحول نیاز است. در آن تاریخی که نیکسون به چین رفت شرایط مهیا نشده بود. اختلافات شوروی با چین افزایش پیدا کرده بود. هم آمریکا قصد بهره برداری از این موضوع را داشت و هم چینی ها نیاز داشتند مشکلات خود را با آمریکا حل کنند تا با فراغ بال بتوانند روی پیشرفت خود سرمایه گذاری کنند.»

باوند در پایان درباره احتمال به سرانجام رسیدن مذاکرات پیش رو میان ایران و ۱+۵ گفت: «من شواهدی ندیدم اما منافع مملکت اقتضا می کند در این شرایط تصمیمات هوشمندانه و خردمندانه ای گرفته شود. شرایط کنونی اقتضا می کند قبل از اینکه به مرحله سخت افزاری کشیده شود سعی شود از طریق مذاکرات دیپلماتیک موجب تعدیل یا تغییر وضع موجود شوند.»

فرارو